Над 9 млн. евро от кризисния резерв на ЕС отиват при българските фермери » Съвети в земеделието

април 21, 2021

Над 9 млн. евро от кризисния резерв на ЕС отиват при българските фермери

Акценти

  • Всяка държава ще може да възстанови средствата на земеделските производители от 1 декември

ЕK ще възстанови 467 млн. евро субсидии на земеделски производители в ЕС, които през последната година са били удържани за попълване на резерв.

От тях 9.74 млн. евро са предназначени за България. Това става ясно от регламент, публикуван в Официалния вестник на ЕС през миналата седмица.

Въпреки, че земеделският сектор е бил изправен пред предизвикателни ситуации през тази година, не се е налагало ползване на средства от резерва за кризи. Всички удръжки за него от държавите членки ще бъдат възстановени.

Най-високи суми ще получат:

  • – Франция – 87.9 млн. евро;
  • – Германия – близо 60 млн. евро;
  • – Испания – 58.2 млн. евро.

Всяка държава ще може да възстанови средствата на земеделските производители от 1 декември.

През настоящия програмен период за първи път влезе в сила правило в ОСП. Според правилото всяка година част от предвидените директни субсидии за земеделските производители се отделят в кризисен резерв, управляван от ЕК, чиято цел е да осигури финансиране при тежки ситуации в земеделието.

В случай че не се наложи използването им, средствата се възстановяват на държавите членки, които имат ангажимент да ги предоставят на фермерите.

През тази година земеделските производители в редица европейски държави имаха проблеми със сушата. Заради нея още през септември по предложение на ЕК съветът на земеделските министри на ЕС единодушно разреши да се даде възможност на всяка държава членка да започне предсрочно изплащане на директните субсидии. България също се възползва от тази възможност, като вече бяха преведени част от сумите за животновъдите. Преди коледните празници се очаква да бъде изплатена и основната сума от субсидиите – т.нар. базово плащане за площ.

 

За автора

Сродни публикации