Акценти
- 60% от суровината е българска.
През 2018 г. преработените плодове в 91 предприятия в страната, които се занимават с дейността, се равняват на 98,1 хил. тона, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Tова са 7,4% повече от предходната година.
От тях са получени 70,5 хил. тона готова продукция. От български производители са преработени 59,11 хил. тона плодове, което се равнява на 60% от общо преминалата през мощностите продукция. Доставките от страни в ЕС са в размер на 18%, или 17,76 хил. тона. Oт трети страни са получени 17% – 16,3 хил. тона. Малко на 2,6 хил. тона от пресните плодове са осигурени от собствени градини на преработвателните предприятия в страната. Те стопанисват 378 ха. На ишлеме през фабриките за преминали около 2,28 хил. тона плодове, съобщават още от агроведомството.
С най-голям дял от преработените пресни плодове са ябълките – 33,6 хил. тона, което е увеличение с над 14 хил. тона спрямо 2017 г. Те представляват 34% от общото количество преработени плодове. На второ място са черешите, които запазват количествата си от 2017 г. и се равняват на 29,2 хил. тона, а прасковите са 13,82 хил. тона, или 14% от преработените плодове.
В производството на готова продукция са вложени 2,2 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 40% от тях са от местно производство, а вносът от трети страни е 32%.
Количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от ягоди е 429 тона, от ябълки – 311 тона и от вишни 263 тона.
Готовата продукция от плодове се равнява на 70,5 хил. тона, като делът на консервите е 37%. Замразените плодове са 15%, а плодовите концентрати и соковете се равняват на 17%.
При преработката на праскови са получени 16,59 хил. тона готови продукти, като най-много са прасковите в захарен сироп. 42% от стоката е изнесена за страните от ЕС, казват още от МЗХГ. При вишните вложените плодове се равняват на 3,8 хил. тона, като произведени са продукти с тегло 3,3 хил. тона. У нас са продадени 31% от продукцията, а 29% са изпратени за ЕС.
При черешите от 29,2 хил. тона пресни плодове са получени 19,9 хил. тона готова продукция. Основната част от нея – 34% са изнесени в страни от ЕС. Само 15% са останали за българския пазар, сочи анализ на данните.