Над 420 000 деца и ученици ще получат „училищно мляко и плод“ в домовете си » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Над 420 000 деца и ученици ще получат „училищно мляко и плод“ в домовете си

Акценти

  • От тази седмица продуктите ще бъдат доставяни в училищата

Над 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ в домовете си.

Това стана ясно след разговор между министър Танева и изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев.

От въвеждане на извънредното положение в страната до момента количествата по двете схеми, които не са усвоени от децата, ще им бъдат предоставяни поетапно до домовете.

От тази седмица продуктите ще бъдат доставяни в училищата.

След това представители на Социалния патронаж към Министерство на труда и социалната политика ще ги предоставят на семействата, чиито деца получават продукти по схемите. Предоставени за консумация ще бъдат плодове и млечни продукти с по-висока трайност (сирене и кашкавал).

По схемата „Училищно мляко“ са одобрени 3 216 училища и детски градини. По нея са включени 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“ са одобрени 3 218 учебни заведения. В нея са обхванати 417 455 деца и ученици.

Приетата мярка ще важи за целия период на въведеното извънредно положение. След това доставките ще се извършват за изминалата седмица. Количествата продукти, полагащи се на деца и ученици след 13 април, ще бъдат предоставяни на седмична база.

 

За автора

Сродни публикации