Над 260 декара лозя в района на Сандански са напълно унищожени от градушка » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Над 260 декара лозя в района на Сандански са напълно унищожени от градушка

Акценти

  • Производителите отбелязаха, че за първи път се случва толкова късно през лятото да има градушка

Хиляди декари лозя се отглеждат в района на Сандански, Петрич и Струмяни, а лозарството е основен поминък за много от местните хора.

Гроздоберът започна тези дни, а местните жители са доста притеснени, тъй като сушата и градушките са унищожили приблизително 30% от реколтата.

Големи ли са загубите за местните производители и каква ще бъде цената на гроздето тази година? В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментира Илия Башлиев – кмет на село Илинденци, община Струмяни, както и местни производители.

„В Илинденци има около 4 000-5 000 дка лозя. Пораженията са страшни – в местността Валоги, например, пораженията са на 100%“, каза Башлиев и добави, че подобно е положението и други места в района.

Производителите отбелязаха, че за първи път се случва толкова късно през лятото да има градушка. Заедно със сушата, щетите нарастват значително и не могат да бъдат компенсирани. Според тях недостига и на вода за поливане, защото напоителните канали се използват за производство на ток.

Собствениците на незастраховани лозови масиви изразиха надежда, че държавата ще окаже помощ за преодоляване на кризата.

По думите на местните лозари „пазарът е почти затворен“, защото сами се грижат и за производството, и да пласирането му. В сравнение с миналата година добивът е много по-добър, а гроздето – много по-качествено там, където не е имало градушки, добавиха те.

Цената на гроздето в момента е 1,00-1,20 лева закилограм. Производителите не очакват да има поскъпване заради евтиния внос от Гърция и Северна Македония.

 

За автора

Сродни публикации