Над 250 хил. т. вносни зеленчуци сме изяли през 2018 г. » Съвети в земеделието

октомври 24, 2020

Над 250 хил. т. вносни зеленчуци сме изяли през 2018 г.

Акценти

  • Намалял е вносът на гъби, картофи и чесън и то с от 2,4 % до 22,6 %

За реализация на чуждите пазари сме изнесли 55,1 % повече пипер

Внос

Предварителните анализи на НСИ сочат, че вносът на пресни плодове и зеленчуци у нас се е увеличил в рамките на почти една година. От януари до ноември 2018 г. вносът на зеленчуци е достигнал до 250,8 хил.т. Това е с 13,6 % повече спрямо същия период на 2017 г. При плодовете цифрите показват увеличение от 11,4 %, до 293,5 хил.т.

С 15,1 % се е повишил вносът на домати. Това са 10,5 хил.т. повече. При краставиците скокът е огромен, а имено с 46,1% или 7,8 хил. т. Чуждестранният пипер достигнал до родните потребители е с 30,9 % повече или 6,9 хил.т. При някои други видове зеленчуци цифрите са, както следва:

  • Тиква –увеличение на вноса с 25,5 %;
  • Моркови и репи – увеличение на вноса със 17,4 %;
  • Зеле – увеличение на вноса с 13,9 %;

Намаление има отчетено при вноса на гъби, картофи и чесън и то се движи в интервала от 2,4 % до 22,6 %.

Вносът на плодове също е по-висок. Цитрусите и бананите на пазара у нас през изминалата година са били с почти 52 % или 151,9 хил.т. повече. На годишна база това е 30 % увеличение. От януари до ноември през 2018 г. съществено повишение е отчетено при вноса на пъпеши. Той е нараснал със 17,5 %, при черешите – с 25,1%, а при сливите с повече от 3 пъти.

Намаление в диапазона от 7,4 % до 15,6 % е отчетено при черупковите плодове, малини, дини, круши, кайсии, праскови и ягоди.

Износ

През разглеждания период на 2018 г. изнесените български зеленчуци са били 51,2 хил.т., а плодовете – 53,5 хил.т. На годишна база спрямо данните за 2017 г. тези количества са равни на + 49,9 % за зеленчуците и + 41,5 % за плодовете. г.

Увеличението при зеленчуците, които са били изнесени за реализация на чуждите пазари е, както следва:

  • сладка царевица – с 4 хил. тона или над два пъти;
  • картофи – с 3,8 хил. тона или седемнадесет пъти;
  • домати – с 3,3 хил. тона или 66,2 %;
  • бобови зеленчуци – с 3,2 хил. тона или 25,4 %.

  • краставици – увеличение на износа с 39,4 %;
  • пиперки – увеличение на износа с 55,1 %;

Спад е отчетен при:

  • патладжани –  с 24,5 %
  • зеле –  с 31,2 %.

Ръстът в износа на пресни плодове спрямо 2017 г. се дължи на увеличения реекспорт на цитрусови плодове, който е равен на 18,2 хил. тона или над два пъти поовече. Сериозно увеличение в експортираните количества български плодове е регистрирано при дините, където е над два пъти. При ябълките е с 66,1 % нагоре.

Намаление има в износа на гроздето, кайсиите, прасковите, черупковите плодове, ягодите и сливите. То се движи в диапазона от 16,7 % до 72,5 %.

 

Сродни публикации