Над 100 човека ще бъдат изследвани за трихинелоза » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Над 100 човека ще бъдат изследвани за трихинелоза

Акценти

  • Взетите кръвни проби ще се изпращат за изследване, а резултатите ще излизат до 2-3 дни

За откриването на болестта ще се вземат кръвни проби

Предстой повече от 100 човека в Крумовград да бъдат изследвани за трихинелоза. Така ще се провери здравословното състояние на хората, които са консумирали заразено месо по време на новогодишните празници. Според лекарите броя на хората, които ще се подложат на изследване ще се увеличи. Консуматори на месото е имало както от други части на страната, така и от чужбина.

Важно за хората е да знаят, че изследването ще се извършва от общопрактикуващите лекари. Те ще вземат кръвни проби от пациентите. Това ще се случи в периода от 21 до 25 януари 2019 г. При промени в кръвните и чернодробните показатели, които ще се проверяват, ще се изписва лечение с продължителност от 5 до 7 дни. Остава да се разчита на отговорността на хората към здравето им. Назначаването на лечение не вменява задължение за изпълнението му. Всеки пациент може да откаже да купи лекарствата и да не спази предписанията на медицинските лица.

Важно е да се знае, че заболяването не е безобидно, а точно обратното. То засяга всички мускули, включително и сърцето. Сред симптомите на болестта са: висока температура, отоци около очите и болки в мускулите. Заболяването може да бъде с фатален край.

 

 

Специалистите съветват всички, които са консумирали заразено месо или имат съмнения, че това се е случило, да си направят кръвни изследвания. До края на тази седмица това ще е безплатно. Взетите кръвни проби ще се изпращат за изследване, а резултатите от тях ще излизат до 2-3 дни.

Според ловците в Кърджали, лабораторията в града не функционира вече повече от година и именно това е причина за разпространението на заразата. Те вече са предприели действия за повторното й акредитиране. Очаква се това да се случи в следващите няколко месеца.

 

Сродни публикации