Над два пъти повече дини сме изнесли миналата година » Съвети в земеделието

февруари 08, 2025

Над два пъти повече дини сме изнесли миналата година

Акценти

  • През 2018 г. сме изнесли над седемнадесет пъти или с 3,8 хил. тона повече картофи спрямо година по-рано

Спадът в износа на някои плодове се дължи на по-ниските добиви.

По оперативни данни за 2018 г. вносът на пресни зеленчуци е достигнал 282,6 хил. т., което е с 15,2% повече спрямо година по-рано. При плодовете ръстът е равен на 12,9%, а внесените количества да били 333,9 хил. т.

Вносните домати, които са достигнали нашия пазар са били с 16,7% повече или с 12,6 хил. т. При краставиците увеличението е почти двойно – с 44% или 9 хил. т. При пипера увеличението от 29,4% се равнява на 7,1 хил. т.  Вносът на моркови се е повишил с 15,6%, а на лук и шалот – с 19%. Консумирали сме с 21,4% повече зеле и с 26,7% повече тикви.

Намаление на вноса на зеленчуци има отчетено при:

  • картофи – спад с 4,2 хил. тона или 9%;
  • праз, чесън и маслини – при тях спадът е в диапазона от 6,8% до 60%.

Цитрусовите плодове и бананите, които са внесени у нас през изминалата година, са формирали почти 50% от импорта на плодове. Цифрите сочат увеличение на годишна база, равняващо се на 25,9% или 37,2 хил. т., а общото количество внесени цитруси и банани е било 180,5 хил. т.

Ръст във вноса на плодове има отчетен при:

  • ябълки – 13,6%;
  • киви – 10,2%;
  • пъпеши – 17,3%;
  • череши – 25,1%;
  • сливи – увеличението е над три пъти.

Спад се наблюдава на вноса на грозде, черупкови плодове, дини, круши, ягоди, кайсии и праскови. Той е в диапазона от 1,8% до 14,7%, а най-сериозен е при прасковите.

Износ

Износът на пресни български зеленчуци през 2018 г. е достигнал 56,2 хил. тона, а на пресни плодове – 61,4 хил. тона. На годишна база увеличението в количествата е съответно с 53,5% и 41,8%.

Увеличението на износа на зеленчуци за 2018 г. е, както следва:

  • домати – с 4,5 хил. тона или 72,7%;
  • сладка царевица – с 4 хил. тона или повече от два пъти;
  • картофи – с 3,8 хил. тона, което е над седемнадесет пъти;
  • гъби, тикви, бобови зеленчуци, краставици, пиперки и лук – увеличението е от 7,9% до над два пъти;

С от 10% до 25,6% е намалял износът на зеле, патладжани, моркови и репи.

При цитрусите е отчетен с 20,3 хил. т. или над два пъти по-голям реекспорт.

На годишна база увеличение в изнесените български плодове има отчетено при:

  • черешите – с 27,1%;
  • малините – с 53%;
  • ябълките – с 95,2%;
  • дините – над два пъти;

 

 

Намаление има при:

  • гроздето – с 2,6%;
  • кайсиите – с 55,1%;
  • вишните – с 59,4%;
  • прасковите – с 61,2%;
  • черупковите плодове – с 61,2%;
  • ягодите – с 63,3%;
  • сливите – със 72,1%.
 

Сродни публикации