
Акценти
- През 2018 г. сме изнесли над седемнадесет пъти или с 3,8 хил. тона повече картофи спрямо година по-рано
Спадът в износа на някои плодове се дължи на по-ниските добиви.
По оперативни данни за 2018 г. вносът на пресни зеленчуци е достигнал 282,6 хил. т., което е с 15,2% повече спрямо година по-рано. При плодовете ръстът е равен на 12,9%, а внесените количества да били 333,9 хил. т.
Вносните домати, които са достигнали нашия пазар са били с 16,7% повече или с 12,6 хил. т. При краставиците увеличението е почти двойно – с 44% или 9 хил. т. При пипера увеличението от 29,4% се равнява на 7,1 хил. т. Вносът на моркови се е повишил с 15,6%, а на лук и шалот – с 19%. Консумирали сме с 21,4% повече зеле и с 26,7% повече тикви.
Намаление на вноса на зеленчуци има отчетено при:
- картофи – спад с 4,2 хил. тона или 9%;
- праз, чесън и маслини – при тях спадът е в диапазона от 6,8% до 60%.
Цитрусовите плодове и бананите, които са внесени у нас през изминалата година, са формирали почти 50% от импорта на плодове. Цифрите сочат увеличение на годишна база, равняващо се на 25,9% или 37,2 хил. т., а общото количество внесени цитруси и банани е било 180,5 хил. т.
Ръст във вноса на плодове има отчетен при:
- ябълки – 13,6%;
- киви – 10,2%;
- пъпеши – 17,3%;
- череши – 25,1%;
- сливи – увеличението е над три пъти.
Спад се наблюдава на вноса на грозде, черупкови плодове, дини, круши, ягоди, кайсии и праскови. Той е в диапазона от 1,8% до 14,7%, а най-сериозен е при прасковите.
Износ
Износът на пресни български зеленчуци през 2018 г. е достигнал 56,2 хил. тона, а на пресни плодове – 61,4 хил. тона. На годишна база увеличението в количествата е съответно с 53,5% и 41,8%.
Увеличението на износа на зеленчуци за 2018 г. е, както следва:
- домати – с 4,5 хил. тона или 72,7%;
- сладка царевица – с 4 хил. тона или повече от два пъти;
- картофи – с 3,8 хил. тона, което е над седемнадесет пъти;
- гъби, тикви, бобови зеленчуци, краставици, пиперки и лук – увеличението е от 7,9% до над два пъти;
С от 10% до 25,6% е намалял износът на зеле, патладжани, моркови и репи.
При цитрусите е отчетен с 20,3 хил. т. или над два пъти по-голям реекспорт.
На годишна база увеличение в изнесените български плодове има отчетено при:
- черешите – с 27,1%;
- малините – с 53%;
- ябълките – с 95,2%;
- дините – над два пъти;
Намаление има при:
- гроздето – с 2,6%;
- кайсиите – с 55,1%;
- вишните – с 59,4%;
- прасковите – с 61,2%;
- черупковите плодове – с 61,2%;
- ягодите – с 63,3%;
- сливите – със 72,1%.