Наближава краят на двойния стандарт при храните » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Наближава краят на двойния стандарт при храните

Акценти

  • Санкцията ще достига до 4% от годишния оборот на компанията производител, което е близо 10 млн.евро

Глоби за едни и същи храни, но с различен състав ще бъдат налагани след 16 април.

На 16 април предстои Европарламентът окончателно да приеме потребителския пакет и да сложи край на двойния стандарт при храните. Това обясни омбудсманът Мая Манолова в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.

Благодарение на споразумението, което беше постигнато по-рано, вече няма да се произвеждат храни с една и съща марка и различно съдържание. Практиката да се променят съставките и качествата на храните беше призната, доказана и получи широко обществено неодобрение.

Омбудсманът разказа още, че успехът в преговорите е постигнат трудно и с много работа, но е повод за радост. Така европейските потребители вече няма да бъдат ощетявани от мултинационални компании, които печелят от промените в състава на храните.

След 16 април производството на продукти от една и съща марка, но с различен състав вече ще бъде нелоялна търговска практика, за която ще се налага глоба. Санкцията ще достига до 4% от годишния оборот на компанията производител. Това са близо 10 млн.евро, което е много сериозна сума.

 

Сродни публикации