Набелязани са оперативни мерки за справяне със заболяването „син език” » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Набелязани са оперативни мерки за справяне със заболяването „син език”

Редовно и често пръскане на животните и животновъдните обекти в районите, в които вече има заболяване от „син език“, отделяне на заболелите животни от здравите и третирането им със съответните медикаменти, които са публикувани на сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това са част от мерките, които бяха препоръчани от специалистите по време на второто заседание на създадения от министъра на земеделието и хрните Васил Грудев Координационен щаб свързан със заболяването, в който участват учени, ветеринари и фермери. Целта на мерките е ограничаване на заболяването „син език”, като в регионите където няма изявена „клиника” се прие животните да бъдат третирани с  препарати за накапване. Прилагането на тези форми обаче, предупредиха ветеринарите, не са подходящи за вече заболели животни.
Министър Грудев заяви, че въпреки закъснялата реакция, в момента има воля да се осигури целия необходим ресурс за справяне със ситуацията, в това число за пръскане и ваксинация, която да бъде извършена незабавно или през пролетта. Той, обаче, разчита на експертизата на ветеринарната гилдия, която да успее да овладее ситуацията с избор на подходящите мерки.
Заместник-министър Георги Костов уточни, че е направена организация между отделните служби, като се предвижда среща в събота в Пловдив с фермери, на която да се информират за предприетите мерки. Изготвен е и доклад с оценка на риска, който се актуализира с текущите данни за разпространението  на инфекцията и данни за средствата, които са необходими за справянето със заболяването.

 

За автора

Сродни публикации