На днешния празник мъжете избират Царя на лозята » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

На днешния празник мъжете избират Царя на лозята

Акценти

  • От днес започва цикъл от три последователни празнични дни, наречени Трифунци

Интересна легенда разказва откъде идва името на празника Трифон Зарезан

Днес, на 1 февруари, имен ден имат Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка

Църквата почита паметта на мъченик Трифон, който се славел с лечителските си способности. Една от историите за уменията му гласи, че той едва на 17 годишна възраст успял да излекува дъщерята на римския император Гордиан. Така спечелил слава и признание за лечебните си сили.

Легенда разказва, че 40 дни след като Богородица родила отишла на църква, за да чете молитва. Връщайки се към дома минала покрай лозето да види брат си Трифон, които по това време зарязвал лозите. След като го поздравила с думите “Помози Бог” той с присмех й отвърнал: “Мома си, пък син имаш”. Наранена от думите на брат си, Богородица се прибрала у дома и казала на майка си да вземе чиста кърпа и сол и да отиде на лозето, защото брат й Трифон си е отрязал носа.

Когато майка й отишла да го превърже видяла, че той е жив и здрав, пее и реже лозите. Тогава тя му казала какво й е споделила Богородица, а Трифон веднага се изсмял и казал: „Аз не режа така, а така!”. Замахнал да покаже как го прави и си отрязал носа. Така той понесъл жестоките последствия от подигравките си и клетвата, която го застигнала. Тъй като Трифон е брат на Богородица, той също е светия, а в негова чест празникът е наречен Трифон Зарезан.

Обреди и обичаи

Традицията повелява рано сутрин домакините да омесят хляб и да сварят кокошка, пълнена с булгур или ориз. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино, така мъжете отиват на лозето. Там се обръщат към слънцето, прекръстват се, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Чак след изпълнението на всички порядки от обичая сядат да се почерпят.

От днес започва цикъл от три последователни празнични дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари отбелязваме – Трифоновден, на 2 – Сретение господне, а на 3 – Свети Симеон. Традициите повеляват да се празнува на 2 и 3 февруари, за да се предпазим от вълци. През тези дни е забранено на жените да режат с ножици, за да не се отваря устата на вълка. Не им е позволено още да плетат, предат и шият. Приготвят се обредни хлябове и се раздават на съседите. Слагат се и парченца от тях в кърмата на животните – за да са защитени и животните, и хората от вълци.

 

 

Сродни публикации