Мъжете в земеделието взимат повече пари от жените » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Мъжете в земеделието взимат повече пари от жените

Акценти

  • Цели 40% от заетите в селското стопанство са жени

През последните години се забелязва увеличение от около 10% на заплатите в селското стопанство

Една от нашумелите вече в Европа теми започва да добива гласност и у нас. Става въпрос за разликата в заплащането на мъжете и жените.

Днес трябва да се проведе конференцията „Жените, работата и /не/равенствата“. Преди събитието Светла Василева – председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ е направила коментар пред БНР.

Тя разказва, че на срещата ще бъде дискутиран въпросът за равенството между половете, има ли наистина такова или просто ни се иска да вярваме, че е така. Жените взимат дейно участие в различни области, упражняват професии, за които преди години дори не са имали възможност да мечтаят. Днешната конференция има за цел не само да внесе яснота по ред въпроси, но и да осигури чуваемост. Нека тези тема достигне и до хората, които изпълняват държавната политика.

В Европа все повече държави започнаха да представят различни данни, статистики, интервюта и анализи относно разликите в заплащането между жените и мъжете. Особено наболял е този проблем в земеделските среди.

Страната ни за съжаление не може да се похвали с високи доходи каквито отчитат в другите страни от ЕС. У нас разликата в земеделието е 12%, т.е. жените, които се занимават със селскостопанска дейност получават с 12% по-ниски възнаграждения от тези на мъжете.

Цифрите сочат, че средната работна заплата в бранша за 2018 г. е била:

  • 829 лв за жените;
  • 938 лв. за мъжете.

Според Василева, няма разлика и между хората, които обслужват отрасъла, т.е. в структурите, които предлагат услуги, упражняват контрол, предлагат научен продукт, осъществяват защитата от градушки. При тях средната заплата е 856 лв.

 

През последните годни се наблюдава повишение на доходите именно на участващите в тези групи. Разликата не е голяма, тя достига 10%, но все пак я има.

Василева коментира още, че цели 40% от заетите в селското стопанство са жени. Заемащите управленски постове са 28%. Шокиращ е обаче фактът, че не повече от 5% от управляващи жени са с добро образование.

 

Сродни публикации