Мухлясал кашкавал в пакетите по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" (СНИМКА) » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Мухлясал кашкавал в пакетите по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ (СНИМКА)

Акценти

  • Ако има разминаване или лошо качество на продуктите, Фондът се сезира и прави незабавна проверка и преустановява плащанията към доставчиците

Серия сигнали от родители, получили продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Един от сигналите е от Ловеч, пише БТВ. В пакетите за децата си, двама родители получили по три ябълки и пет малки пакетчета кашкавал.

В единия от пакетите кашкавалът дори е мухлясал.

Срокът на годност е до 12.05.2020 г. Друго семейство получава две краставици в пакета за детето си.

Снимка: БТВ

Зам.-изп. директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иван Капитанов обясни, че случилото се не е навсякъде и има общо с ранното доставяне на храните.

„В по-голямата част изпълненото на програмите по раздаването е почти приключило. Количеството, определено за двата месеца на извънредно положение, са започнали по-рано и доставките са били направени по-рано“, обясни той.

За учебната година са 50 доставки по схемата „Училищен плод“. Те са еднократни съобразно графиците, одобрени от директорите на училищата.

„При някои от училищата доставките са правени в предходен период, затова са получени две ябълки и малко сирене или кашкавал“, допълни зам.-изпълнителният директор на Фонда.

„Имаше и много сигнали защо в периода на извънредно положение не се раздават тези плодове и млечни продукти. Това е важно за нашите производители, но и за децата, които в момента имат проблеми и се нуждаят от тях“, коментира експертът.

Една част от хората получатели са се отказали от получаването на храната в помощ на социално слаби деца, а друга – в полза на социалните домове.

 

За автора

Сродни публикации