
Мулчиране на овощните градини
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие. При класическата система се използуват допълнително внесени, обикновено малоценни растителни отпадъци – слама, развалено сено, скосена трева, стъблени и листни остатъци от царевица, слънчоглед или други едногодишни растения, папрат (в планинските райони), дребни парчета и кора от горски видове т.н.), оборски тор, компост, торф или неорганични синтетични материали (полиетиленово фолио, специална мулч-хартия, напоена с особени вещества, които я запазват от бързо разрушаване и др.).
Мулчирането може да се направи върху цялата площ на насаждението, само в редовите ивици или в чаши около дърветата. Поради недостиг на материал за мулчиране, то обикновено се прилага само в редовете или около растенията, а междуредията се обработват.
Положително влияние на мулчирането
Мулчирането, както и всички други земеделски практики има своите плюсове и минуси. Съобщава се, че има многократно позитивно влияние върху почвата и овощните растения, защото: