Може ли и докога ще продължи смяната на часовото време » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Може ли и докога ще продължи смяната на часовото време

Акценти

  • До 1 април 2020 г. държавите-членки ще трябва да уведомят ЕК кое време предпочитат

При необходимост Европейската комисия може да отмени или отложи директивата.

В края на тази седмица предстои да преминем към лятно часово време и за целта ще трябва да завъртим стрелките на часовника с час напред. Тези промени между зимно и лятно часово време са неприятни за много хора. В тази връзка през септември 2018 г. Европейската комисия предложи тази практика да бъде преустановена. Подкрепа от страна на евродепутатите също беше осигурена. Беше проведено и допитване до хората. Резултатите от него показаха, че 4,6 млн. души са против смяната на часовото времето.

Проблемът е, че до 2021 г. държавите от ЕС ще трябва да се синхронизират. Още няколко пъти ще се наложи да изтърпим дискомфорта от загубата на част сън и почивка. Първоначалната идея беше тази година за последно да завъртим стрелките. Сега срокът, в който държавите-членки ще трябва да уведомят ЕК кое време предпочитат е до 1 април 2020 г. Любопитното е, че ако възникне проблем и държавите не успеят да се синхронизират, ЕК си запазва правото да отложи или отмени директивата.

Важно е установяването на лятно часово време в определени държави и на зимно часово време в други да не попречи по никакъв начин на функционирането на единния пазар. Ако това се случи заради избрания режим, директивата ще може да се отложи с максимум 12 месеца.

 

Сродни публикации