Може ли земеделието да скара САЩ и Европа » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Може ли земеделието да скара САЩ и Европа

Акценти

  • САЩ искат намаляване или елиминиране на митата, за да се разшири достъпа до американските земеделски стоки в ЕС

Европа иска едно, САЩ друго, а търговските преговорите ще продължат съвсем скоро

Земеделието отново се оказа неясен елемент в търговските преговори между САЩ и ЕС. През миналата година станахме свидетели на решение, което успя да тушира донякъде напрежението, което ескалира през летните месеци.

Старт на преговорите ще има и тази година. Тук обаче възниква въпросът, кой ще наделее? Брюксел категорично не желае да преговаря на тема земеделието в Европа. От своя страна САЩ искат намаляване или елиминиране на митата, за да се разшири достъпа до американските земеделски стоки в ЕС.

Годината се очертава напрегната и ангажирана за САЩ. Очаква се да бъдат проведени преговори за свободна търговия с Япония, да се работи за постигане на споразумение и с Китай. За неговото финализиране срокът, който е заложен е до 1 март. Очаква се да бъде ратифицирано и преработеното Северноамериканско търговско споразумение.

Най-рано преговорите между Европа и САЩ могат да започнат в средата на февруари. Необходимо е първо да бъдат публикувани целите и на двете страни, участващи в тях.

Заплахите от страна на САЩ вече бяха ясно изложени. Това са налагането на мита върху автомобилния сектор, което би могло да доведе да много финансови загуби за страните от ЕС. В защита на идеята си, САЩ изтъкна потенциалната заплаха за националната им сигурност. И за да не ни наложи мита, страната предложи на Европа да продължат с търговските преговори. Това се очаква да се случи още през следващите месеци.

Според Германия, сделка трябва да има. Ако това не се случи, промишлеността ще понесе жестоките последствия на загубите от ограничения износ.

Франция пък зае друга позиция и настоя преговори на тема селско стопанство да не бъдат провеждани.

От резултатите досега всички са доволни. Удовлетворени са исканията на държавите-членки на ЕС, донякъде и тези на САЩ, а американските земеделските производители на соя сериозно увеличиха вноса на продукцията си в Европа.

 

Сродни публикации