Може ли гражданският контрол да спре незаконната сеч » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Може ли гражданският контрол да спре незаконната сеч

Акценти

  • С помощта на интернет платформа на WWF човек може да определи в кое горско стопанство се намира

Интернет платформа на WWF предоставя информация за всички разрешителни за сеч в дадено горско стопанство

Редица инициативи приканвате все по-често хората да вземат участие в опазването на околната среда. Много пъти в социалните мрежи попадаме на различни сигнали за кражби, замърсяване, щети в парковете, горите, с животните. По една или други причина хората свикват с идеята и поемат отговорност, подавайки информация за различните нередности, на които са станали свидетели.

У нас незаконната сеч се движи между ¼ и 1/3 от размера на официално добития дървен материал. Това означава, че всяка година загубите от незаконните дейности са в размер на близо 150 млн.лв. Това обясни за БНР Нели Дончева от програма „Гори“ в природозащитната организация WWF.

Незаконната сеч лесно може да бъде разпозната. Необходимо е да се следи за наличието на пластини по отсечените трупи. За съжаление не е достатъчно само камиона, с който се транспортира дървесината да бъде изряден. Според Дончева хората мога даупражняват граждански контрол. За целта е нужно да имат информация относно номерата на камионите. Така ще бъде доста по-трудно да се извършват незаконни дейности. Именно липсата на възможност за проверка създава предпоставка за безнаказаните кражби.

Дончева разказа още, че държавата може да направи публично достъпна информацията относно електронните билети за транспортиране на дървесината от складовете до фирмите. Тук възниква и аргументът против, който се базира на обяснението, че това е търговска тайна.

С помощта на интернет платформа на WWF човек може да определи в кое горско стопанство се намира. Паралелно с това може да получи информация и за всички разрешителни за сеч валидни до края на 2018 г. за съответната територия.

От WWF неколкократно са предлагали на Агенцията по горите да се осигури динамичен достъп между издаваните позволителни за сечи и платформата на WWF. За съжаление все още отговор не е даден.

Според друг метод на проверка може да се установи дали има издадено позволително за сеч, ако се локализират хората и се проверят в базата данни на Агенцията по горите.

 

Сродни публикации