Може ли ваксина да реши проблема с АЧС » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Може ли ваксина да реши проблема с АЧС

Акценти

  • В Тутраконско е имало съборен участък от оградата, която беше изградена за защита от навлизането на диви свине от Румъния

Евродепутатът Момчил Неков смята, че трябва да бъдат отделени финансови средства за разработването на ваксина

Африканската чума по свинете е бич за много страни от ЕС. Лек за болестта и ваксина все още няма. Съвместната работа и обмяната на опит са по-скоро само превенция и защита. Според евродепутата Момчил Неков е необходимо да се заделят средства за финансирането на развойната дейност за откриване на ваксина срещу болестта.

В края на миналата седмица в Русе той организира дискусия на тема „Африканска чума по свинете – превенция и тенденции в ЕС“. По данни, предоставени от директора на Областната дирекция по безопасност на храните, в региона няма установен случай на зараза с болестта. До момента изпратените за изследване проби са от 1054 отстреляни диви свине и от три открити мъртви животни. Пробите, взети от домашни прасета, са 124 на брой. Получените резултати от  тях са били отрицателни.

По информация на кмета на град Тутракан е имало съборен участък от оградата, която беше изградена през лятото на миналата година по сухопътната ни граница с Румъния. Тя беше част от мерките, предприети за защита и недопускане разпространението на болестта у нас.

По информация на д-р Ливиу Флореску – директор на Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюргево там огнищата са много. В 303 населени места от 19 окръга в северната ни съседка са регистрирани общо 1153 огнища. При дивите свине регистрираните случай на зараза са 651. Цели 26 са огнищата на АЧС в Гюргево. В цялата стана умъртвените домашни прасета са 364 237. За това съобщават от БТА.

 

Сродни публикации