Можем ли да оценим храната на масата си или не » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Можем ли да оценим храната на масата си или не

Акценти

  • Само в Обединеното кралство за вечерта на празника са унищожени 8 млн. тона тикви, които са били използвани като декорация

Какво е в действителност Хелоуин – празник или просто нагледен пример за преценката ни за стойностните неща в ежедневието ни?

Все по-голяма популярност набира темата за световния глад и разхищението на храна. Шокиращи са цифрите на похабената продукция. Още по-големи са тези на гладуващите хора по света. Въпреки това някак не си даваме сметка, че ежедневни неща могат да променят данните в статистиката.

Добър нагледен пример се оказва отпразнувания Хелоуин. Толкова много тикви издълбани за декорация и изхвърлени на боклука, при това само за един ден. Ако се замислим, количеството похабена продукция можеше да се използва значително по-разумно. За съжаление това не е само на празника. Това често е ежедневие, за което дори не си даваме сметка. Стотици са хората по света, който дори не знаят какво са купили преди седмици и държат в хладилника. Плодове, зеленчуци, храна, в пакети и буркани, закътана в дъното на рафта, чака да й мине срока. И така, неусетно ще отиде на боклука, а в нея са вложени толкова много усилия, труд и пари, за да бъде произведена. В този ред на мисли възниква въпроса, можем ли да ценим наистина дребните неща? Знаем ли реално цената на къшея хляб, за който някой се бори? Пилеем с лека ръка продукция, чието производство дори не знаем през какви етапи преминава. Купуваме тиква, дълбаем фенер, слагаме свещта и ето, празничната украса е готова. А после?

Колко изхвърлихме и колко изядохме?

Само в Обединеното кралство за вечерта на празника са унищожени 8 млн. тона тикви, които са били използвани като декорация. По данни на The Guardian с това количество спокойно е можело да бъдат сготвени тиквени пайове, които да стигнат за цялото население на страната. Почти 60 % са били купувачите избрали да използват тиквите само, за да ги направят на фенери.

Така възниква и кампанията #Спаситиквата. Инициаторите й обясняват, че едва една трета от хората ще си сготвят ядливите части от тиквата. Останалите просто ще изхвърлят фенерите на следващия ден.

В САЩ над 600 хиляди тона тикви са отишли на боклука след празника, а рецепти за тиквени ястия в интернет има много. Дали за храна или като част от козметични процедури, оранжевото злато на есента може да намери много приложения преди да стигне до кофата за смет. Въпросът е, имаме ли погледа, съзнанието да оценим продукта, храната, труда и усилията вложени от производителя, който се е погрижил да осигури реколта, за да имат децата тиква за фенер на празника?

 

Сродни публикации