Могат ли климатичните промени да понижат консумацията на бира » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Могат ли климатичните промени да понижат консумацията на бира

Акценти

  • Пивоварите не са притеснени от резултатите, тъй като години наред производството се адаптира и променя

Периоди на суша и спад в добивите може да провокира повишение на цените на бирата в бъдеще.

Ново интересно проучване показа как климатичните промени биха засегнали цената на бирата. Тя може да скочи двойно заради цената на малцовия ечемик.

Чрез прогнози и проектиране тенденциите за топлина и суша през следващите десетилетия, екип от изследователи в Китай, Великобритания и САЩ са успели да установят, че производството на ечемик може да бъде силно засегнато от променящия се климат. Това означава, че някои части на света най-вероятно ще бъдат принудени да плащат много повече за една бира.

Според един от изследователите при по-затоплящите се климатични сценарии на всеки три години се наблюдават 100-годишни суши и топлинни събития. В резултат от тях ще намаляват добивите на ечемик със средно 17% през тези години.

Какви са сценарите, които са разгледали учените?

Ефектите, описани в доклада, са сложни, тъй като изследователите са използвали няколко инструмента за прогнозиране. Един от тях е за предсказване на редица климатични сценарии, друг за селскостопанските добиви, а трети за проследяване на икономическите условия, които биха могли да бъдат резултат. Данните са показали ясно, че с променящия се климат на Земята, прогнозираните ефекти варират в широки граници от регион до регион.

Според четири различни сценария за времето, създадени за годините от 2010 до 2099 г., световните производители на ечемик ще отчетат загуби от добива, които ще варират от 3% до 17% в зависимост от условията.

Учените смятат, че Южна Америка и много тропически райони биха се справила зле. Повишение на добивите на ечемик се очаква в Китай и САЩ. То обаче няма да е достатъчно, за да компенсира световния спад.

Промените в климата биха могли да променят пазара на ечемик и бира, споделят още изследователите. В няколко от разгледаните модели се очаква климатичните промени да доведат до спад в консумацията на бира. Интересното в случая е, че учените не могат да предскажат поведението на пиещите бира и техните променящи се вкусове. Това не е отчетено при разработените сценарии. Паралелно с това съществува и възможността земеделските производители на ечемик да намерят начини да се адаптират.

От своя страна пивовари от различни страни обясняват, че проучването не е отчело производството на хмел, който понася високи температури и суша. Те не са притеснени от резултатите, тъй като години наред производството се адаптира и променя, за да се повиши ефективността.

Авторите на изследването наричат ​​тяхната работа първата стъпка в анализа на дългосрочните въздействия за пиещите бира. Те искат да изолират ефектите от екстремните климатични събития, като поддържат всички други условия постоянни.

 

Сродни публикации