Млечна продуктивност - фактори и влияние » Съвети в земеделието

септември 30, 2020

Млечна продуктивност – фактори и влияние

Акценти

  • Оптималната продължителност на сухостойния период е 60 дни с отклонения – 45-75 дни

Фактори, влияещи върху млечната продуктивност

Нивото на млечната продуктивност зависи от множество фактори, които условно могат да бъдат разделени на две групи – наследствени и ненаследствени (на външната среда).

Към наследствените фактори се отнасят:

  • наследственост;
  • порода;
  • живо тегло.

Ненаследствени фактори:

  • възраст на първо отелване;
  • възраст на кравите;
  • хранене;
  • параметри на микроклимата;
  • сезон на отелване;
  • продължителност на сухостойния период;
  • продължителност на сервис периода;
  • доене;
  • полов цикъл;
  • здравословно състояние;
  • и др.

Голямото разнообразие от фактори, които въздействат върху млечната продуктивност, обикновено действат едновременно и е трудно да се определи степента на влияние на всеки от тях. Всеки производител на мляко обаче трябва да ги познава, да знае посоката на въздействие и значението им, за да може да ги направлява в желаната посока.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации