Акценти
- Оптималната продължителност на сухостойния период е 60 дни с отклонения – 45-75 дни
Фактори, влияещи върху млечната продуктивност
Нивото на млечната продуктивност зависи от множество фактори, които условно могат да бъдат разделени на две групи – наследствени и ненаследствени (на външната среда).
Към наследствените фактори се отнасят:
- наследственост;
- порода;
- живо тегло.
Ненаследствени фактори:
- възраст на първо отелване;
- възраст на кравите;
- хранене;
- параметри на микроклимата;
- сезон на отелване;
- продължителност на сухостойния период;
- продължителност на сервис периода;
- доене;
- полов цикъл;
- здравословно състояние;
- и др.
Голямото разнообразие от фактори, които въздействат върху млечната продуктивност, обикновено действат едновременно и е трудно да се определи степента на влияние на всеки от тях. Всеки производител на мляко обаче трябва да ги познава, да знае посоката на въздействие и значението им, за да може да ги направлява в желаната посока.
Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.