Млад фермер щe бъде първата мярка, която ще стартира по новата ПРСР » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Млад фермер щe бъде първата мярка, която ще стартира по новата ПРСР

Първата мярка, която ще стартира по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., ще бъде мярката за младите фермери. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за Радио К 2. Той уточни, че мярката ще бъде отворена през месец май, най-късно през юни тази година. „Мярката за младите фермери ще се отвори преди официалното одобрение на ПРСР 2014-2020 г. с риск на страната членка”, допълни министър Греков.

Той заяви, че вече е готов първият вариант на ПРСР 2014-2020 г. и още в понеделник 10-ти февруари предстои поредното заседание на Тематичната работна група, на което ще се обсъди разработеният вариант на новата Програма, след което той ще бъде изпратен в Европейската комисия за неформални бележки. „През изминалия програмен период са допуснати грешки, но те са помогнали на земеделските производители да се ориентират в ситуацията. Сред най-важните мерки, включени в анализа на новата програма, е да има прозрачност на всички проекти”, категоричен бе министър Греков.

Той подчерта, че МЗХ работи ативно, за да осигури устойчиво развитие на земеделието в България и допълни, че през периода 2014-2020 г. предвидените европейски средства за страната ни в област земеделие са 15 млрд. лв., като от тях 10.4 млрд. лв. ще бъдат за директните плащания, а останалите 4.6 млрд. лв. по ПРСР.

„Министерството на земеделието и храните винаги е получавало исканите средства от правителството. През последните осем месеца по ПРСР и други програми, МЗХ е получило над 2 млрд. лв., които са разплатени на земеделските производители и общините”, изтъкна министърът. Той каза още, че има личното уверение на финансовия министър Петър Чобанов, че при остатък на средства в бюджета ще бъдат отделени пари за опазване на селската продукция от градушки чрез изграждане на радиостанции не само в Южна България, а на територията на цялата страна.

 

За автора

Сродни публикации