Млад фермер: Най-вероятно от 17 юни » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Млад фермер: Най-вероятно от 17 юни

След като още през миналата година земеделското министерство даде обещание, че ще стартира предсрочно схемата за подпомагане на млади фермери от бъдещата програма за селските райони, се оказва, че има закъснение в изпълнението. По информация на в. "24 часа" кандидатстването ще започне от 17 юни, като преди това трябва да се направят и изменения в правилата. Мярката се очаква да тръгне с бюджет от около 20 млн. евро, което е 25% от предварително планираните средства. Всеки кандидат ще може да получи до 25 хил. евро.

 

Месец закъснение


След като през миналата година имаше спор около отварянето на последния прием на проекти от схемата за млади фермери в програмата за селските райони, беше дадено обещание новото финансиране да тръгне предсрочно, още преди одобрението на следващата програма от ЕК. Тази възможност е дадена на държавите членки заради забавените преговори около новата обща селскостопанска политика на ниво ЕС, но условието е, че рискът по стартиралите мерки се поема от държавите членки. Така в края на миналата година агроминистерството обеща да пусне подпомагането за млади фермери, тъй като към схемата има голям интерес, а освен това част от потенциалните кандидати ще навършат пределната възраст от 40 години. Според плана това трябваше да стане през май, но прием на проекти не бе отворен. През уикенда в. "24 часа" съобщи, цитирайки зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, че е планирано фермерите да могат да кандидатстват по мярката от средата на юни, като все още няма фиксирана дата, но вероятно това ще е 17 юни.

 

 

Промени в наредбите


За да стартира обаче новата схема, са необходими корекции в наредбите по нея, а срокът за това е кратък. Пред "24 часа" Явор Гечев съобщава, че бонус ще получават проекти за трайни насаждения, животновъдство, зеленчукопроизводство. Същевременно пък някои от "модерните" в момента инвестиции, като например калифорнийски червеи, ще бъдат ограничени. Промените ще трябва да станат през тази седмица, като след това проектонаредбата ще се публикува и за обществено обсъждане. Така от публикуването на правилата до обявяването на кандидатстването ще има около три седмици, които са крайно недостатъчни за изготвянето или промяната на вече написан проект спрямо новите изисквания. В последните месеци земеделското министерство публикува голяма част от ключовите промени в правилата в последния момент – практика, срещу която вече се обявиха от повечето браншови организации в сектора.

 

За автора

Сродни публикации