Млад фермер - как се стигна до протест и какво следва » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Млад фермер – как се стигна до протест и какво следва

Днес от 12:00 часа ще се проведе национален протест пред всички Областни Дирекции на Държавен Фонд "Земеделие" в страната. Очаква се да се съберат много хора, като тиражираният брой е над 3000 човека. Целта на протеста е спазване на даваните досега обещания и отваряне на прием по Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" от ПРСР.

Превърнала се в една от най-атрактивните и предпочитани мерки от Програмата за развитие на селските райони, тя набира все повече желаещи да кандидатстват. Увеличаващият се брой кандидати за съжаление е право пропорционален на намаляващия финансов ресур по мярката. Замислена като встъпителна от ПРСР, тя предлага на младите хора развитие в сектора, като се отпускат 25 000 евро на два транша. За целта е необходимо желаещите да изградят стопанство или да кандидатстват с вече изградено, което да развият и увеличат по време на изпълнението на проектите си.

Водени от големите възможности за развитие, привлекателните обещания и желание за бляскаво бъдеще много от младите хора вземат на заем финансови средства, влагат спестявания и много усилия, за да отговорят на изискванията и да се преборят за субсидия.

Някъде по пътя обаче всичките идеи и мечти започват да се разминават с реалността. С течение на времето се размиват все повече и повече докато не започнат да добиват гротесков характер – фермите и стопанствата са изградени, пари няма, няма и прием, няма и алтернатива. Единствено остава възможността за работа в чужбина, която да избие вложените вече пари, които хората дори не са имали.

 

Как се стигна дотук

 

Първоначално много от кандидатите дори не знаеха какво ще се случва, какво ще правят и ще спечелят ли нещо. Постепенно обаче започнаха да се развиват, да участват и по други проекти, да печелят субсидии за техника, сгради, цехове и тн. Доста хора припознаха себе си в лицето на вече спечелилите и решиха да участват, докато не се стигна до момента, в който кандидатите бяха повече от парите.

Тук вече се появи и основната грешка, а именно даването на празни обещания и надежда на желаещите. Управляващите многократно даваха обещания и уверения, че пари има, ще има и всички желаещи ще успеят да си подадт проектите навреме и те да бъдат одобрени.

Да, ама не. При последния прием по мярката имаше пари за 400 проекта, като кандидатите бяха над 2600. Тогава отново последваха уверения към неодобрените, че пари ще се намерят и че отново ще има прием. Прием, който преди да дойде си отидоха управляващите, а с тях и даваните обещания.

Мястото им зае служебен кабинет, който все пак проведе диалог с представители на неформалната организация, защитаваща интересите на младите фермери.

 

Какъв беше резултата

 

Отрицателен. Очакван. Министър Грудев посочи, че пари няма, няма и възможност за прехвърляне на средства, следователно и че няма как да има прием по мярката. Интересното в ситуацията е, че още един изтъкнат аргумент за отказ е, че дори няма документи за предприети действия от предходния министър и зам. министър за отваряне на прием.

В същото време на сайта на МЗХ са качени два проекта за измение на Наредбата към Мярка 112, изготвени с цел да  дават на шанс на всички неодобрени да кандидатстват.

 

Какво да очакваме

 

Да очакваме с надежда да се съберат достатъчно хора, чиито глас да бъде чут и в крайна сметка да се изпълнят даваните до момента обещания за прием.

Ако ли не – то със сигурност ще дойде времето когато ще си тръгне и служебния кабинет. А практиката сочи, че заедно с него ще си тръгнат и сегашните обещания, каквито и да са те.

 

За автора

Сродни публикации