"Млад фермер" и "Инвестиции във физически активи" ще бъдат първите отворени мерки в новия програмен период » Съвети в земеделието

май 29, 2024

„Млад фермер“ и „Инвестиции във физически активи“ ще бъдат първите отворени мерки в новия програмен период

Първите две мерки, които ще бъдат отворени в новия програмен период са "Млад фермер" и досегашната мярка 121, която в  Програмата за развитие на селските райони  2014-2020 е подмярка 4.1  "Инвестиции във физически активи". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в НДК. Тя подчерта, че екипът на МЗХ прави всичко възможно в максимално кратък срок новата Програма да бъде изпратена за одобрение в Брюксел.

„Официалното одобрение на програмата в този случай няма как да стане до края на тази календарна година, но за тези две мерки считаме, че рискът би бил минимален за националния бюджет и те ще бъдат отворени при неофициално одобрение на Европейската комисия“, каза още министър Танева.

Тя допълни, че Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е основна за развитието на малките населени места. Земеделският министър уточни, че мярката ще се прилага на територията на 231 общини в селските райони и основен бенефициент по нея са общините. Средствата предвидени по мярката са в размер на 1,2 млрд. лева.

 

За автора

Сродни публикации