Млади учени кандидатстват за стипендии на ЕААР до 5 март » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Млади учени кандидатстват за стипендии на ЕААР до 5 март

Акценти

  • Добра възможност е България да участва с доклади на наши учени в годишната конференция на тази авторитетна организация

Млади учени кандидатстват за стипендии на ЕААР до 5 март т.г. 

На 27 февруари т.г. в МЗХГ се състоя делова среща с Андреа Росати, генерален секретар на Европейската Федерация по животновъдство (ЕААР).

На разговорите присъстваха:

  • – зам. министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов;
  • – проф. д-р инж. Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия;
  • – д-р Георги Димов -председател на браншовата организация Българска млечна порода овце;
  • – Бойко Синапов – председател на „Обединени български животновъди”, която представлява страната ни в ЕААР;
  • – директори на животновъдните институти от системата на Селскостопанска академия.

Още в началото на срещата проф. Банов изрази надежда, че тя ще бъде полезна за бъдещите инициативи на колективите от тези институти. А като краен резултат очаква едно полезно сътрудничество с Европейската федерация на животновъдните науки, което ще позволи и осигури участие на наши млади учени в нейните прояви.

Добра възможност е България да участва с доклади на наши учени в годишната конференция на тази авторитетна организация, допълни зам. министър Янко Иванов.

Г-н Росати разясни широката рамка полезни аспекти на тези прояви, от които могат да се възползват както младите, така и по-възрастните български учени. Стана ясно, че ЕААР дава възможност за участие в европейската мрежа на сектора. В нея всеки може да си създаде собствена мрежа от контакти, което става много по-лесно. По време на годишните срещи се провеждат няколко събития специално за младите хора.

Във федерацията има клуб на младите учени, в който членуват повече от 200 човека от цяла Европа, поясни Росати. Тя провежда семинари, посещения и „знаем, че на млади години си създаваме контакти, които са ни полезни за цял живот”, добави той. Даде пример с д-р Димов, с когото контактуват вече 30 години.

 

 

За автора

Сродни публикации