Минка Димитрова, фермер: Унищожават ни, не вярвам на нито една институция (ИНТЕРВЮ) » Съвети в земеделието

декември 09, 2022

Минка Димитрова, фермер: Унищожават ни, не вярвам на нито една институция (ИНТЕРВЮ)

Акценти

  • Честните и отрудени хора създават само пречки и главоболия на големи производители, каза още пред "Съвети в земеделието" Минка Димитрова

Семейство Димитрови се занимава с животновъдство от 2000 г.

19 години те отглеждат крави и биволи в село Студена, Свиленградско. Това сподели Минка Димитрова в интервю за „Съвети в земеделието“.

Избират животните на село. Започват с десет телета и две-три биволици. Не разчитат на европейски програми. Инвестират своите средства. В момента стопанството им наброява 60 крави и 50 биволи.

От известно време, семейството приготвя домашно произведени млечни продукти. Mечтае и за създаването на мандра.

Ето какво каза още фермерката Минка Димитрова.

Какво ви накара да предпочетете селския живот пред градския?

Избрахме животът на село. Макар и с много труд тук е по-спокойно, отколкото в града.

Как решихте да започнете да се занимавате с животновъдство и от колко време се занимавате?

Съпругът ми имаше огромно желание и аз го подкрепих. Занимаваме се със животновъдство от 2000 г. до днес – вече 19 години.

Какви животни отглеждате и с каква бройка започнахте?

Отглеждаме биволи и крави. Започнахме с десет женски телета и три биволици. Сега животните ни са около 200 броя. Повечето са биволи.

Кандидатствали ли сте по европроекти?

Не. Не сме кандидатствали по никакви програми. Постигнатото до момента ни е струвало много труд и лишения. Европейските програми не са за всеки. А и те са неизпълними за нашите условия. В нашето положение – когато решиш можеш да продаваш или купуваш.

Получавате ли някакви субсидии?

Плащат ни референта за 2009 година. Тогава имахме само 18 биволици и 12 крави.

Кои са проблемите, срещани по време на работата с животните? Най-сериозният?

Проблем навсякъде е липса на работна ръка. Ако не си „вържеш“ гащите самичък, не чакай някой друг да го направи. Цялото семейство от сутрин до вечер се занимаваме с животните. Имаме две деца – близнаци. Неотлъчно са до нас и ни помагат, работят. Един ден всичко ще остане за тях. Ние сме положили основите, те ще продължат. Синът ми Александър тази година завършва „Ветеринарна медицина“. Дъщеря ни завърши миналата година специалност „Зооинженер“. Тази година завърши магистратура за технолог на мляко и млечни продукти. В децата ни е надеждата!

Хората започнаха все повече да се ориентират към био продуктите и здравословното хранене. Усещате ли се търсене към тях?

Да, има го този момент. Хората търсят все повече чисти екогични продукти от село.

Какво трябва да направи държавата, за да се чувстват малките производители подкрепени?

Да се дават нормални субсидии наведнъж, не на няколко транша. Ако искаш да произвеждаш, трябва да те стимулират и подкрепят. Да не ни унищожават. Но така е в България –  имаш ли вуйчо владика, ставаш поп. А честните и отрудени хора явно им създават само пречки. А не трябва да е така нали? Всеки се стреми просто към един нормален живот и да си посреща нуждите в ежедневието!

 

 

 

 

За автора

Сродни публикации