Министър Танева: 51 млн. лв. ще бъдат на разположение на пострадалите земеделски сектори » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Министър Танева: 51 млн. лв. ще бъдат на разположение на пострадалите земеделски сектори

Акценти

  • Земеделският сектор винаги е изпитвал затруднения в намирането на работна ръка за прибиране на реколтата

Помощ в размер на 51 млн. лева ще бъде на разположение на секторите, които са пострадали от кризата.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по БНТ. Това ще стане факт, ако европейските институции одобрят предложението 1% от бюджета по ПРСР бъде насочен към уязвимите сектори, които са пострадали най-много от кризата с коронавируса.

Едни от тези уязвими сектори са розопроизводителите, където има значителен спад на цените. Предстои да се направи оценка на база изкупните цени и приходите на производителите.

Танева заяви още, че във връзка измирането на пчели са взети проби, както от площите така и пчелините за това с какво са третирани. Към момента всички уведомления за пръскане на земеделските земи са изпратени в срок, но ако има нарушения ще има и санкции.

Танева коментира още идеята за намалението на ДДС за храните като посочи, че земеделският сектор е изключително субсидиран. България е под средното ниво на размера на помощите, които се изплащат в ЕС.

За земеделието е важно да има силна приходна част в бюджета, за да бъде подпомаган.

Във връзка с съобщението от Брюксел относно постановлението за предлагане на повече български храни в търговските вериги земеделският министър обяви, че ще изпратят мотивирано становище. Според нея няма никакви забрани и ограничения в постановлението. Също така не се дискриминират вносните храни. Тя посочи, че в момента се прави промяна в точка втора от постановлението, която касае предлагането на млечни продукти.

Безработните могат да се включат в прибирането на реколтата, също така и социалното слабите. За прибирането на реколтата може да се третира и като обществено полезен труд.

 

За автора

Сродни публикации