Министър Танева: Увеличихме проверките, имахме сигнали за измами » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Министър Танева: Увеличихме проверките, имахме сигнали за измами

Акценти

  • Всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия

Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме.

Така в „Тази сутрин“ земеделският министър Десислава Танева отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства.

Вчера разследващият сайт „Бивол“ показа видео от среща с производители на зеленчуци и Танева, в което земеделският министър призовава да „се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно“.

„50% е проверката, а 5% е изискването по регламент – 10 пъти повече проверки. Не става въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки“, коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 хил. бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности.

„В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва с това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка“, посочи ресорният министър.

Танева коментира и организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев, който в ефира на bTV заяви, че в България се разпределят милиарди без особени проверки. Земеделският министър отговори, че когато плащането на земеделците с нередности е спряно, остават повече пари за работещите в сектора. Тя определи обвиненията му като „общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители“.

„Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста“, коментира още тя.

 

 

За автора

Сродни публикации