Министър Танева се срещна с руския си колега » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Министър Танева се срещна с руския си колега

Акценти

  • До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев обсъдиха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти към Русия.

Това стана по време на официалното посещение на министър Танева в Москва.  В най-скоро време ще бъде проведена експертна среща между БАБХ и Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор. В рамките на срещата ще бъдат изчистени технически подробности. Целта е български предприятия да получат разрешение да изнасят растителни продукти за руската страна, които не попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.

Министрите обсъдиха и заболяването АЧС, което е засегнало и двете страни. Договорено бе експерти от двете държави да обменят информация и добри практики за справяне със заболяването. Екип от БАБХ посети Русия.  Десислава Танева информира министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се извършва промяна, с цел засилване на биосигурността във фермите.

По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго.

Земеделските министри отчетоха добрите отношения между България и Русия и изразиха воля конструктивният диалог да продължи.

През 2018 г. обменът на аграрни стоки между двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български стоки за руския пазар нараства с 19,4% спрямо 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 г. положителното търговското салдо за България достига 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над нивото от предходната година. Водещи селскостопански продукти в българския износ за руския пазар са предимно тютюн, тестени продукти, шоколадови изделия, вина и др.

 

За автора

Сродни публикации