Министър Танева: Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г. » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Министър Танева: Само европейски граждани могат да купуват земята ни от 2020 г.

Акценти

  • Танева призна, че и до сега чужденци са купували земя, заобикаляйки правилата като се представят за местно юридическо лице

През 2020 г. европейски граждани ще могат да купуват българска земя.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Повод за думите й е отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци. Това ще стане от януари 2020 г с промени в Закона за земеделските земи, публикувани в началото на ноември за обществено обсъждане.

„Забраната за продажба на земеделски земи бе наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме“, каза Танева.

По думите й до края на 2019 г. трябва да бъде внесен акт. Той трябва да подобри правилата и регулацията на поземлените имоти.

Танева призна, че и до сега чужденци са купували земя. Заобикаляли са правилата като се представят за местно юридическо лице. Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната остава така, както е режимът на общото ни право, обясни земеделският министър.

Относно заменките на гори, Танева каза, че 103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена. Тези заменки бяха възможни и преди 2007 г., тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, каза Танева.

До 28 февруари 2009 г. тогава действащото законодателство е позволявало да стават заменки. В българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лева. (от заменките – б.р.), това са сигурно най-богатите хора в страната, каза Танева.

Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват достатъчно гаранции, ако има и след моя мандат може да се направи обжалване. Горите са съхранени, уточни тя.

По думите й повечето заменки са на фирми. Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си, допълни Танева.

За множеството нарушения при къщите за гости, строени с евросредства, Танева обясни, че и в стария програмен период 2007-2013 г. в периода на мониторинг започва да тече изплащането на субсидията.

Сред нарушенията са неизпълнение на бизнесплановете, с които са кандидатствали за приходи – да осигурят работни места, приходи от кухня, нощувки, дейности. 15 къщи, построени с евросредства, не работеха, каза тя. На Милко Калайджиев бизнесплана също е в неизпълнение, каза Танева с усмивка.

„Плащанията вървят в ритъм. От 16 октомври – първата дата за плащане на субсидии, всяка седмица има разплащане. Близо 7 000 стопани ще получат 100% доплащане. За пръв път на 100% ще бъде платена помощта за овце и кози-майки“, уточни Танева.

Тя не отрече, че има проверки за хора, които никога не са гледали прасета, но са получили обезщетение. Министърът благодари на хората, които лятото заклаха прасетата си, за да избегнат зараза с африканска чума по свинете.

„Нямаме огнища в домашните свине. Сега са в плана за депопулиране на дивата свиня – около 20 000 диви свине. Срядата е задължителен ден за лов на горските“, каза Танева.

През декември максимално ще увеличат срока за лова. АЧС, на която и територия в Европа да е влязъл, не е излязъл. Ще има нова кампания – мерки за биосигурност, правила за отглеждане, каза Танева.

 

За автора

Сродни публикации