Министър Танева: Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Министър Танева: Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора (ВИДЕО)

Акценти

  • Всички резултати от проверките се изпращат към Европейската комисия, казват в своя защита от МЗХГ

Конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на еврокомисията, като при липса на контрол на национално равнище евентуален одит от ЕК действително би поставил под въпрос цялата мярка.

Така от МЗХГ коментираха публикувания днес запис с участието на министър Десислава Танева. В него тя съветва зеленчукопроизводители да не привличат вниманието на европейските институции към размера на подпомагането.

„Ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията (…) Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме?“, казва министърът във видео, публикувано от „Биволъ“.

Позицията на МЗХГ

„Министър Десислава Танева посочва именно тези резултати от проверките, довели до намаление на субсидии на земеделски стопани, които заявяват, че гледат определени култури, а при проверка на място не се откриват културите. Публикуваният запис е изваден от контекста на разговора. Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от ЕК ще поставят въпроса за подпомагането“.

Контролът е достигнал 50 на сто от заявените площи, което е 10 пъти повече от установеното по регламент на ЕК.

Дадени са и примери за открити разминавания: „В Хасковско най-много несъответствия имаше при краставиците, където при заявени 2744 декара не бе открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари бяха 1520. Нарушение бе открито и при пъпешите – с 1037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле“.

Именно чрез намаляването на субсидиите за нередовните стопани се увеличили парите за тези, при които няма нарушения: „За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме считали, че е необходимо да се „хвалим“ с резултатите от проверките. Те целят да защитят правилното разходване на европейски и национални средства“.

Вижте записът ТУК.

Източник : БТВ

 

За автора

Сродни публикации