Министър Танева присъства на тържествено откриване на музеен кът в ДГС „Акад. Николай Хайтов“ » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Министър Танева присъства на тържествено откриване на музеен кът в ДГС „Акад. Николай Хайтов“

Акценти

  • МЗХГ изготви календар за 2020 г., съдържащ 12 снимки на места в Родопите, описани в книгите на Хайтов

Министър Танева присъства на тържествено откриване на музеен кът, създаден по повод 100-годишнината от рождението на българския писател, публицист и лесовъд – академик Николай Хайтов.

Той е ситуиран в Държавно горско стопанство „Хвойна“. То е преименувано със заповед на министър Танева на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ в село Хвойна, Област Смолян.

По време на откриването, земеделският министър благодари за честта, която й е указана като представител на държавата, да даде своя принос в съхранението на националната ни идентичност, в памет на живота и творчеството на  Николай Хайтов.

„Радвам се, че тук в Родопите има кът, посветен на Хайтов.Това е мястото, където тази личност е творила, живяла и оставила траен отпечатък в съзнанието на всички българи от много поколения“, каза още Десислава Танева.

Тя поздрави фамилията и наследниците на твореца за това, че полагат усилия да съхранят паметта му. По случай 100 години от рождението на Николай Хайтов, съвместно с Фондация „Памет“ , МЗХГ изготви календар за 2020 г. Той съдържа 12 снимки на места в Родопите. Тези места са описани в книгите на Хайтов с негов цитат на всеки от месеците.

„Трябва да уважаваме историята си, да я съхраняваме. Да пазим паметта на личностите, които са формирали националната ни идентичност. Радвам се, че по такъв повод се събираме днес тук”, допълни министър Танева.

От своя страна Здравец Хайтов, председател на фондация „Памет“  заяви, че преименуването на Държавно горско стопанство „Хвойна“ на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“  е духовен знак за принадлежност.

 

За автора

Сродни публикации