Министър Танева: През последните години има увеличение на износа на селскостопански стоки от България » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Министър Танева: През последните години има увеличение на износа на селскостопански стоки от България

Акценти

  • Най-голям ръст в износа на селскостопански  стоки за миналата година има при зеленчуците

Наблюдава се положителна тенденция при износът на български селскостопански стоки.

„Експортът за 2018 г. достига 4.3 млрд. евро. Това е с 4% увеличение спрямо 2017 г.“.

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на събитие за представяне на резултати за износ на български продукти в мрежата на международна търговска верига.

Тя допълни, че стокообменът на България с ЕС представлява 75 % от общия стокообмен със селскостопански стоки.

Страната ни е в топ десет на производителите на зърнено-житни и технически култури.

Изнасяме близо 80% от общия добив на зърна. Най-голям ръст в износа на селскостопански  стоки за миналата година има при зеленчуците. „От това, че през 2018 г. изнасяме повече земеделска продукция за ЕС, отколкото внасяме от там, регистрираме увеличено положително търговско салдо от над 600 млн. евро“, обясни министърът на земеделието.

Отчита се ръст и при износа на храни с добавена стойност – меса и месни продукти, хляб и тестени изделия, както и птичи яйца.

„Надявам се в новия програмен период да намерим още по добри инструменти за подкрепа, за да продължи този тренд“, категорична бе Десислава Танева.

Министърът на земеделието подчерта, че все повече потребители търсят български продукти. Трябва да се намери формата,  която ще подкрепи производителите, така че продукцията им да стигне до по-широк кръг от хора.

„Програмите за съвместна работа с търговските вериги трябва да са общодостъпни. МЗХГ ще подкрепя разяснителни кампании, електронни платформи или друг тип информационни канали. Целта е  всеки производител да има равен достъп до потребителя чрез веригите“, допълни министър Танева.

 

За автора

Сродни публикации