Министър Танева: Отпускаме 30 млн. лева за производители на плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Министър Танева: Отпускаме 30 млн. лева за производители на плодове и зеленчуци

Акценти

  • Днес ще заседава УС на ДФЗ, който ще приеме три мерки за подкрепа на производители

Общински, фермерски и кооперативни пазари у нас трябва да бъдат отворени при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Това обяви в Съединение министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посети стопанството на фамилия Бурови, които отглеждат 200 дка зеленчуци и още толкова ниви.

„Пазарите категорично трябва да работят“, повтори Танева. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обясни, че е отменила няколко заповеди на кметове, които са затворили тържищата.

Министърът на земеделието съобщи в аванс, че днес ще заседава УС на държавен фонд „Земеделие“, който ще приеме три мерки за подкрепа на производители.

„Отпускаме 30 млн. лева за нисколихвено кредитиране на стопани за плодове и зеленчуци. Второто ни решение ще е свързано с авансово-инвестиционна субсидия по растиневъдството за подкрепа, а третата мярка е свързана с подпомагане на каналите за доставка на българска продукция до крайния потребител“, обясни Танева.

„Дори ми пращат клипове как на остров Крит стопани изхвърлят продукция, която не могат да пласират“, посочи Танева. Тя посъветва българските земеделци у нас да заявяват в бюрата по труда колко сезонни работници ще са им нужни за прибиране на реколтата. „Могат да ги наемат по договор за извършване на работа до 90 дни. Но трябва фермерите да са активни“, поясни министърката.

Производителят от Съединение Марин Буров отговори, че при тях работата е специфична. „На полето е тежко – слънце, вятър и комари. Хората в нужда предпочитат да реват, но не и да се заловят със селскостопанска работа“, каза той.

„Първата ни задача е как да се подкрепи реализацията на продукцията, а след приключване на сезона ще направим оценка какво е свиването и ще видим какво можем да помогнем допълнително“, посочи Танева.

Източник: 24 часа

 

За автора

Сродни публикации