Министър Танева: Осигурен е поливният сезон за всички земеделски производители » Съвети в земеделието

май 09, 2021

Министър Танева: Осигурен е поливният сезон за всички земеделски производители

поливане с маркуч

Акценти

  • Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева опроверга опасенията на земеделската общност за суша.

Пред БНТ тя посочи, че в Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания „Напоителни системи“.

„Всички язовири, стопанисвани от „Напоителни системи“ са с обичайните или малко по-ниски нива. Можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители. Мениджмънтът на „Напоителни системи“ няма намерение да променя цените“, увери министърът.

Африканската чума по свинете продължава своето опустошително въздействие върху целия свиневъден сектор в света.

Тенденциите на увеличаване на интензитета на заболяването в Европа и в света нараства и придобива драстични размери след 2017 г.“, каза още Танева.

По думите ѝ в 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на заболяването.Земеделският министър обясни, че решението е в намиране на лекарство и ваксина.

„Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност“, категорична е Танева.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

 

За автора

Сродни публикации