Министър Танева: Няма логика да поставяме сами ограничения заради чумата по свинете, когато говорим за търговията на зърно » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Министър Танева: Няма логика да поставяме сами ограничения заради чумата по свинете, когато говорим за търговията на зърно

Акценти

  • Чумата е бедствие за цяла Европа, каза още Танева

Радвам се, че в ситуацията, в която сме, в тази изключителна криза с АЧС, имаме положителни новини.

За съжаление едва ли те ще бъдат акцентът. Наистина е хубаво, че отново ще имаме една от най-добрите реколти.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на консултативен съвет по зърното, предаде репортер на Aгенция „Фокус“.

Тя благодари на всички организации, които публично са застанали зад мерките на МЗХГ, на БАБХ.

„Безспорно изключително непопулярни мерки. Няма спор в това. Много съм благодарна на всички, вслушали се в информацията на органите относно риска от разпространението на АЧС“, обясни Танева.

Министърът запозна със ситуацията и представи няколко цифри.

Танева отбеляза също, че чумата е бедствие за цяла Европа.

„Само за тази година в европейските страни членки на ЕС има регистрирани 628 огнища, от тях 553 са в Румъния. Засегнатите свинете общо са около 260 хил. броя. Отделно има 3600 случаи на диви свине. Това е само за първите седем месеца на тази година. Отделно това мога да дам данни и за от началото на 2014 г. за огнищата. Над 1 млн. свине са засегнати в страните членки на ЕС. 3 млн. свине общо за Европа засегнати от африканка чума по свинете. Ситуацията в Русия на практика е ендемична“, каза Танева.

По думите й там чума има от 12 години. Министърът посочи, че заразата после продължава през Украйна. „Защо споменавам тези две страни? Няма логика сами да си поставяме проблеми. В страни, които са с изключителен интензитет на африканска чума по свинете – 12 години в Русия, никога не е имало тема за регулация“, подчерта министърът.

По думите й не трябва сами да си предизвикваме проблеми и ограничения. Министърът подчерта, че науката е казала достатъчно ясно какви са рисковете за разпространение на заболяването чрез фуража.

„БАБХ още миналата година е издала подробни указания за:

  • фуража;
  • за това как трябва да бъде произведен;
  • как трябва да бъдат изхранвани животните, така че да се изключи разпространението на вируса АЧС през фуража.

Това е достатъчно брой дни отлежаване на зърното след жътва. Вирусът може да бъде активен при влажност 13 % на зърното най-много до четири дни, ако културата е била заразена. След тези дни следва да приемем, че не би следвало да има активен вирус. Извън това указанията стандартно са фуражът да се приготвя от зърно, което е складирано 60 дни“, посочи още министърът.

 

За автора

Сродни публикации