Министър Танева: Не отстъпваме от искането си да присъства българско производство в търговските вериги » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Министър Танева: Не отстъпваме от искането си да присъства българско производство в търговските вериги

Акценти

  • Първото изпитание за нас ще е розобера следващия месец, каза още министър Танева

Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство.

Това обяви министър Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет по повод искането на МЗХГ в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни.

Тя бе категорична, че ще бъде въведено такова задължение въпреки отказа на веригите.

„Няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставки, логистика и разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държава, за да съхраним поминъка на народа ни“, категорична бе министър Танева. Тя припомни, че МЗХГ води от доста дълго време опит за диалог с веригите по темата, но без резултат.

Десислава Танева припомни някои от мерките, които държавата предприе в подкрепа на земеделските производители.

„Осигурихме 30 млн. лв., от които 5 млн. лв. само за оранжерийно производство. По този начин ще подкрепим търговците в различни области на страната, които ще осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер“, допълни още тя.

Със средствата ще се компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа. Земеделският министър благодари на всички над 160 местни търговци в страната, които имат повече от два обекта в съответната област.

Останалите 25 млн. лв. ще бъдат дадени на земеделските производители под формата на нисколихвени заеми с обезпечение само на обвързаната подкрепа.

Бенефициентите на тази подкрепа са производителите на плодове и зеленчуци. Тя припомни, че е взето решение и за удължаване срока на договорите по инвестиционната помощ в сектор „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, която беше пусната миналата година. С удължаването на срока й, бенефициентите ще могат да изпълнят инвестиции в растениевъдството за хладилници, а в животновъдството за мобилни мандри и кланични пунктове“, каза още тя.

Взети са всички необходими мерки до пазара да стигне българско прясно месо за Великденската трапеза на потребителите.

По думите й, има достатъчно българско производство на агнешко месо, което да задоволи националното потребление. Тя съобщи още, че овцевъди ще могат да колят животните си във фермите и клиентите да имат достъп до тях.

„Това е възможно за всички стопани, които имат съответните условия и тази дейност ще става по разписани указания от БАБХ, в присъствие на официален ветеринарен лекар“, допълни още тя.

МЗХГ ще предостави на МВР списъци с фермите, които имат право да колят, за да могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и да се снабдят с българско прясно агнешко месо. Десислава Танева благодари и на 64-те опериращи кланици в страната, на които държавата предостави подкрепа в размер на 7 лв. на агне, за да достигнат до българския производител на агнешко месо.

Министър Танева призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с Бюрата по труда по области и да заявят навреме необходимия персонал, който ще им е нужен за прибиране на реколтата.

„Започваме с розобера следващия месец, и това ще ни е първото изпитание“, допълни още тя.

В момента всички земеделски производители могат да заявят свободни работни места.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поясни, че по места Бюрата по труда приоритетно ще насочват в следващите седмици безработни лица, които имат желание да работят в селското стопанство и ще ги информират за тази възможност.

„Всички, които се включат в периода на извънредното положение и в рамките на 90 дни в цялата година, могат да получават едновременно, както своите обезщетения за безработица, така и възнаграждения за труда си в селското стопанство“, допълни още Сачева.

 

За автора

Сродни публикации