Министър Танева: На първо място сме по събиране на опаковки за растителна защита » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Министър Танева: На първо място сме по събиране на опаковки за растителна защита

Акценти

  • Вече 5 години в България има система за събиране на отпадъците от пестициди

В България са били събрани и преработени над 97 % от опаковките от пестициди, използвани от родните производители за 2019 г.

От тях 91% са рециклирани, а 9% са обезвредени. С това се похвали министърът на земеделието Десислава Танева на годишна конференция на тема „За чисто земеделие и сигурна околна среда 2019 г.“. Конференцията е учредена от Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

Средните данни за събираемост в различните държави в Европа през 2017 г. са между 60% и 95% от общото количество опаковки, пуснати на пазара според Европейската асоциация за растителна защита (ЕСРА).

Танева увери, че ще бъдат търсени всички възможности от новата селскостопанска политика, с които да бъде опазвана околната среда. Целта е щадящо околната среда земеделие, настоя тя.

България се класира на първо място в Европа за най-добра ефективност по ключов екологичен показател – събиране на опаковки от продукти за растителна защита в земеделието.

Преработването на опаковките се случва благодарение на Системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита на Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ). До настоящия момент в нея участват около 4000 земеделски стопани.

Системата за събиране и управление на опаковките от продукти за растителна защита стартира през 2013 г. През първата година от създаването на системата са събрани малко над 5 тона опаковки от продукти за растителна защита. През настоящата година количеството достига около 500 тона.

Вече 5 години в България има система за събиране на отпадъците от пестициди. За такава система е започнало да се говори още от 2009 г. Преминало се е през много публични дискусии как да бъде финансирана системата. Ние като индустрия виждаме инвестирането в земеделието в посока устойчивост за отговорност към околната среда, каза още Куцаров.

 

За автора

Сродни публикации