Министър Танева: Мога винаги да подам оставката си » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Министър Танева: Мога винаги да подам оставката си

Акценти

  • Институциите проверяват данни за още два случая на африканска чума в страната, но отказа да уточни за кой регион става дума

„Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение“.

Така министърът на земеделието Десислава Танева отговори на БСП, които по-рано поискаха оставката й заради кризата с африканска чума по свинете в България.

Земеделският министър коментира нивото на диалог, което се води по темата. „С този Интернет вече и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта“, беше коментарът й.

Танева днес беше изслушана от парламента във връзка с мерките, които се взимат срещу разпространението на заразата.

Тя посочи, че институциите проверяват данни за още два случая на африканска чума в страната, но отказа да уточни за кой регион става дума. Очакват се резултати от взетите изследвания.

Властите са намерили място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от комплекса в с. Бръшлен. Мястото е избрано след съгласуване между РИОСВ, РИОКОС и Басейнова дирекция и по никакъв начин не застрашава околната среда. Танева обясни пред депутатите, че няма друг вариант при установена зараза, освен умъртвяваване на всички животни.

Земеделският министър също така каза, че ще се направи анализ къде са пропуските при реакцията срещу заразата, за да се определи как може да се подобри координацията, дейностите и действията. Гарантира, че освен организационни, ще има и кадрови промени.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис в четвъртък препоръча властите да предприемат мерки срещу африканската чума, за да не бъде загубено цялото свиневъдство в страната.

Български и румънски евродепутати поискаха 70 милиона евро от Европа за борба с чумата.

От Еврокомисията пък обещаха да поемат 75% от разходите за умъртвяването на животните и дезинфекцията на фермите.

А заразата стана повод за спешно изслушване на ресорния министър в парламента.  Десислава Танева увери, че опасност за хората няма.

 

За автора

Сродни публикации