Министър Танева: МЗХГ предлага създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения » Съвети в земеделието

април 13, 2021

Министър Танева: МЗХГ предлага създаване на взаимоспомагателен доброволен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения

Акценти

  • Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградила, национална противоградова защита

МЗХГ предлага създаване на взаимоспомагателен компенсационен фонд за обезщетения от климатичните изменения на изцяло доброволен принцип.

„Той ще бъде акредитиран към разплащателна агенция. Държавните помощи, които в момента са за застраховане и обезщетения ще функционират през този фонд“. Това заяви министър Танева пред журналисти на Осмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

По думите й,  моделът за създаването на новия фонд ще е взаимстван от Аржентина, където тя беше на посещение, заедно с делегация, включваща земеделски производители. Министърът обясни, че когато земеделец реши да участва в него със съответен обем площи , ще получава компенсация за загуби от градушки от ПРСР. Това ще бъде възможно чрез мярката за управление на риска.

“Надяваме се до края на 2020 г. да структурираме този фонд и той да може да започне работа от следващата година”, категорична беше Танева.

Земеделският министър разясни, че независимо от липсата на консенсус за функционирането на подобна система, Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградила национална противоградова защита. Според нея, страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен сбособ. В момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

“В страни като Унгария такъв фонд е създаден преди повече от 10 години. Той започва на доброволен принцип само за градушката. Вече работи и за загуби от сушата”, допълни министър Танева.

 

За автора

Сродни публикации