Министър Танева и големите търговски вериги се разбраха (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Министър Танева и големите търговски вериги се разбраха (ВИДЕО)

Министър Танева и големите търговски вериги се разбраха (ВИДЕО)

Акценти

  • Млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко заради започналия срив на цената му в цяла Европа

Министър Танева и големите търговски вериги постигнаха съгласие от необходимостта да бъдат подпомогнати българските производители.

„Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември“, обяви министърът.

„Няма нито една изключена верига от наредбата. Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари“, каза Танева.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство.

На 14.04. т.г  се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в постановлението.

„Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта“, каза още Танева. По думите й е много важно да минимизираме изхвърлянето на храна.

 „Българските производители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХГ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ“, коментира Драгийска, управител на „Лидл България“.

 

За автора

Сродни публикации