Министър Танева: Използването на ситуацията с АЧС за политически цели е безотговорно » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Министър Танева: Използването на ситуацията с АЧС за политически цели е безотговорно

Акценти

  • След умъртвяването на животните Танева обясни, че стопаните на прасетата, които не са ги регистрирали, няма да получат средства

Използването на ситуацията с африканската чума за политически цели е държавно безотговорно в най-голяма степен.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева преди откриването на дискусия за новата обща селскостопанска политика (2021-2027), предаде „Фокус“.

Един конкурентоспособен сектор като индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо е поставено на риск. Всеки по веригата казва: „Това не засяга мен“, обясни министърът. Танева подчерта, че няма пълно осъзнаване на сериозността на проблема. „Ангажирали сме целия научен потенциал, който е на терен в Северна България, да обяснява заболяването на хората, за да получим разбиране“, добави тя.

След умъртвяването на животните Танева обясни, че стопаните на прасетата, които не са ги регистрирали, няма да получат средства.

„По европейски регламент тези животни не подлежат на компенсация, Комисията не може да ги компенсира. Мислим как да подкрепим стопаните, но не е доход да гледаш една или две свине в домашния си двор“, коментира още тя.

 

За автора

Сродни публикации