Министър Танева: Започват проверки за български стоки във големите вериги » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Министър Танева: Започват проверки за български стоки във големите вериги

Акценти

  • Санкциите за подвеждащ етикет ще се увеличават в пъти

От днес започват проверки за специално място за български стоки – местно производство, в търговските вериги.

Това заяви в интервю за БТВ министър Танева във връзка с новия Закон за храните.

„Най-важната промяна в закона е, че те ще даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и безопасност, че етикетът отговаря на съдържанието на продукта. Санкциите са завишени няколко пъти. Ако досега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лв., сега става от 2000 до 5000 лв.“, обяви министърът.

Законът дава възможност българският производител да постави етикет – да го брандира, че продукта е произведен в България. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с животински произход и хлебни изделия. Това ще гарантира запазването качеството на храната, която отива до крайния потребител, уточни Танева.

Тя призна, че за онлайн търговията законодателството доста е закъсняло.

Танева коментира и предупреждението от Европейската комисия, че България дискриминира вносните хранително продукти с новото задължение веригите да отделят място за местни продукти.

За всичко мога да дам обратна теза – не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител“, заяви министърът на земеделието.

Аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане с наредба, уточни тя.

 

 

За автора

Сродни публикации