Министър Танева: Заедно трябва да намерим и определим зелените практики в бъдещата ОСП » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Министър Танева: Заедно трябва да намерим и определим зелените практики в бъдещата ОСП

На 26 ноември 2019 г. министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри седмата академия за фермери „Свят на възможности“, която се проведе в град Пловдив.

„Важно е да има приемственост в управлението. Мандатът ни приключва в първата половина на 2021 година. Нашата цел и на екипа, който работи в момента, е когато той приключи, ние да имаме готов Национален стратегически план, за да може следващите след нас да надграждат“.

Това заяви Танева при официалното откриване на академията.

В рамките на събитието беше представена технологията „Оптимум тил”. Тя се прилага при отглеждане на зърнени и технически култури, чрез поглъщане на въглерода и съхранението му в почвата.

Министър Танева поясни още, че технология се използва в България над 7 години върху повече от 1,5 млн.дка земя“.  „Прилагането й предпазва водите от замърсяване. Подобрява биологичното разнообразие и активност в почвата, предпазвайки я от ветрова и водна ерозия“.

„Голямото предизвикателство пред всички нас е заедно да намерим и определим зелените практики. Те трябва да са възможни и разбираеми за земеделските производители и да постигат зелените амбициозни цели на новата ОСП. Важно е тези практики да бъдат адаптирани към българското земеделие като технология. Така ще се приложат в съответните направления и мерки за ефективна подкрепа в обхвата на новата Програма за развитие на селските райони.“ 

 

За автора

Сродни публикации