Министър Танева: До 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители до края на годината » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Министър Танева: До 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители до края на годината

Акценти

  • През ноември ще бъдат изплатени средствата по de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента

„Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до края на годината българските земеделски производители.

Сумата включва плащанията по схемите за директни плащания, както и очакваните плащания по инвестиционните мерки от ПРСР (2014-2020 г.)“.

Това съобщи министърът Десислава Танева по време откриването на 15–тото юбилейно ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019”. То се проведе в с. Мечкарево. Тя и премиерът Бойко Борисов разгледаха животните на Изложението.
Министър Танева посочи, че е планирано на 18 октомври Държавен фонд „Земеделие“ да започне плащанията  по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол.
През ноември ще бъдат изплатени средствата по de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента. „На 1 декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%. Планираме това да приключим до 9 декември. След това ще стартира най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ“, обясни Десислава Танева. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията.
Планирано е за първи път до 20 декември да се изплатят средствата по мярка 13.1 „Компенсационни плащания в планински райони“ – НР 1 и НР 2.
Десислава Танева каза още, че предстои финализирането на  първия SWOT анализ. До края на годината ще бъдат представени другите два. „Благодаря на браншовите организации за добрата комуникация и предложенията, които получихме от тях за първия анализ. Вярвам, че в режим на такъв креативен диалог ще постигнем полезни мерки в новата Oбща селскостопанска политика“, допълни министърът.
Министърът на земеделието приветства участниците в Изложението. Тя подчерта, че това е празник за българското елитно животновъдство. „Радвам се, че независимо от трудностите, можем ежегодно да се срещаме тук, за да покажем най-доброто от селекционните животни у нас“, каза още министър Танева.
Събитието бе организирано от МЗХГ и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
На изложението се представят над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.
 

За автора

Сродни публикации