Министър Танева: България ще остане износител на пшеница и зърнени култури въпреки сушата (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Министър Танева: България ще остане износител на пшеница и зърнени култури въпреки сушата (ВИДЕО)

Акценти

  • Вероятно ще свикаме консултативен съвет, обяви Танева

Въпреки сушата и загувите на зърнопроизводителите през тази двумесечна пауза, България остава като износител на пшеница и зърнени култури.

„Приключваме обследването на земеделските площи, в края на идната седмица ще имаме всички изчисления. В момента на европейски ниво се обсъжда размера на компенсациите в условията на кризата с коронавируса. Те може да са далеч по-високи за бранша“, каза още Танева.

Кампанията за прибиране на маслодайната роза е много тежка.

Цената на маслодайната роза е значително по-ниска от миналодишната. МЗХГ ще подкрепи производителите, очаква се края на кампанията.

„Ако компенсацията остане в този размер, ще разполагаме с 50 милиона лева и производителите на розов цвят ще са първите, те категорично ще бъдат компенсирани. Всички условия ще ги комуникираме с бранша“.

Това обяви със свое включване онлайн в предаване по Канал 3 земеделският министър Десислава Танева по повод компенсациите за производителите на маслодайна роза.

Годината е белязана от суша.

„В Добруджа обследвания и комисии имат подадени най-много протоколи за напълно пропаднали от сушата площи. Независимо от това ще имаме достатъчно реколта и ще останем категорично в позицията си на износител. Цената ще се формира както досега, няма никакви опасения за крайния потребител, че сушата ще се отрази на цените. Тя ще се отрази на фермерите с пропаднали площи заради това събитие“, отбеляза Десислава Танева.

На въпрос на водещия, дали има вероятност да се наложи забрана за износ, каквато стъпка предприема страна като Казахстан, министърът бе категоричен: „Нито имаме право, нито намерения, нито има притеснения за запасите ни, за да налагаме забрана за износ“.

По думите й „нивата на износ на пшеница и др. зърнени култури е на високите си нива, по-високи от миналата година“. „Запасите са достатъчни, няма основания за подобни мерки. Да, не само Казахстан наложиха такива мерки, вкл. и Румъния опита, но те не просъществуваха дълго. В условията на пандемията може да е имало забавяне в началото на доставки, но бе осигурен нормален режим за фермерите“, увери тя.

Цялото интервю вижте тук:

 

За автора

Сродни публикации