Министър Танева: Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Министър Танева: Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора

Акценти

  • Ръководството на МЗХГ се старае да подобрява условията на работа, за да има интерес от образовани млади хора към аграрния сектор

Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на официалната церемония по откриване на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

По думите й, успехът на държавата в политиките по здравеопазване на животните, растениевъдство, агрономия и климат, могат да бъдат гарантирани, само ако се провеждат от  професионалисти, които Тракийският университет дава. Тя поздрави студентите с избора на учебно заведение. Ръководството на МЗХГ се старае да подобрява условията на работа, за да има интерес от образовани млади хора към аграрния сектор.

Министър Танева изказа своята благодарност към ръководството на Университета. В последните три месеца подпомагаха Министерството в тежката ситуация в борбата с АЧС.

„Благодаря Ви от сърце за съпричастността и отговорността към държавата, която показахте“, каза още земеделският министър. Подкрепата от страна на Министерството към Университета ще продължи, защото без наука, държавата няма как да взема най-правилните и верни решения в политиките за здравеопазване на животните.

Пред журналисти министър Танева коментира и обстановката в страната във връзка със заболяването АЧС. Тя заяви, че се наблюдава намаляване на интензитета на болестта. „От началото на месец август тази година до момента са регистрирани само шест огнища. Изплащанията на обезщетенията на стопаните в страната продължават по график. До момента са изплатени над 5 млн. лв.“, каза още земеделският министър. Изплатените средства са за подадени заявления за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция на стопанствата си.

По време на официалното откриване на академичната 2019/2020 г., министър Десислава Танева, заместник-председателят на 44 Народно събрание Емил Христов и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин откриха официално и Зала „Арена Академика“ във висшето учебно заведение.

 

За автора

Сродни публикации