Министър Румен Порожанов се срещна с розопроизводители в Карлово » Съвети в земеделието

юни 01, 2023

Министър Румен Порожанов се срещна с розопроизводители в Карлово

Акценти

  • Розопроизводителите излязоха на протест
  • Ниски изкупни цени на розовия цвят

В Карлово розопроизводителите излязоха на протест заради ниските изкупни цени на розовия цвят. Именно това беше и причината министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожано да се срещне с тях и с кметове на населените места в региона. Държавата няма как да изкупи розовия цвят или да повлияе на пазарните цени, затова земеделските производители получиха уверението, че регистрираните розопроизводители, които са претърпели загуби ще получат държавна помощ „де минимис‘‘.

Друг проблем, на който обърна внимание министърът беше Законът за розата. Необходимо е да се направи всичко необходимо той да бъде приет час по-скоро. Това е начин да се ограничи некоректното отношение на някои дестилерии, които използвайки вносни суровини променят качеството на продукцията си.  По този начин, смесвайки продукти от Иран, Тунис и Турциq с българско розово масло всъщност се компрометира качеството му на външните пазари.

Друга причина за поевтиняване на розовия цвят е увеличението на розовите насаждения в национален мащаб.

Предвидено е на 20.05.2018 година да се проведе среща между министъра на земеделието, храните и горите, дестилериите, представители на асоциациите на розопроизводителите както и кметове на населените места в региона.

 

Сродни публикации