Министър Грудев и посланикът на Кралство Нидерландия подписаха съвместна декларация за сътрудничество » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Министър Грудев и посланикът на Кралство Нидерландия подписаха съвместна декларация за сътрудничество

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Том ван Орсхот подписаха съвместна декларация за сътрудничество в областта на селското стопанство между двете страни в МЗХ. „За мен е удоволствие заедно да реализираме доброто ни сътрудничество в рамките на този проект“, заяви министър Грудев при подписване на декларацията. Споразумението ще разшири взаимодействието между двете страни, каза посланик Том ван Орсхот.

Основни приоритети в споразумението са  развитието  на българския оранжериен сектор и създаване на организации на производителите. Министър Грудев подчерта, че и двата приоритета са от изключително важно значение за българските производители на плодове и зеленчуци, тъй като в момента те търпят големи загуби от руското ембарго. Той посочи, че участието им в организации на производители ще им помогне за по-доброто реализиране на продукцията им.

Друг съществен приоритет е сътрудничеството по отношение на прилагане на реформираната Обща селскостопанска политика, както по отношение на Първи, така и на Втори стълб. В декларацията е заложено още сътрудничество в областта на животновъдството, аграрната наука и образование.

На срещата стана ясно, че ще бъдат осъществявани обучения на български специалисти и експерти в Кралство Нидерландия.

 

За автора

Сродни публикации