Министър Греков откри Международно изложение „Пчеларство-Плевен 2014” » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Министър Греков откри Международно изложение „Пчеларство-Плевен 2014”

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри ХII –тото Международно изложение – Договаряне „Пчеларство-Плевен 2014”. Той заяви,  че сектор „Пчеларство” е много важен за страната ни и  неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните.  Министър Греков припомни, че само за 2013 година за  пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода на Националната програма по пчеларство и е постигнат най-висок процент на усвояемост на определения бюджет за годината в размер на 90%.

„Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия новата тригодишна програма по пчеларство за България в периода 2014-2016 г. Определеленият бюджет за страната ни  по нея е  в размер на 4,4 млн. лв. годишно”, каза министърът.

Той поясни, че е осигурен отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата. Приемът  на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са  над 1800.

Министър Греков пожела на участниците в изложението успешно предствяне, а на гостите ползотворни срещи и успешни контакти с българските им колеги. В изложението участват над 130 фирми от Европа и Азия, производители на пчеларско оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти.

На събитието присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов и парламентарният секретар на Министерството Атанас Добрев.

 

За автора

Сродни публикации